top of page

Via Lactea : een voedingsprogramma voor ondervoede kinderen.

    Guali werkt met Dominicaanse en Haïtiaanse kinderen uit gezinnen die in grote armoede en/of op erg afgelegen plekken leven en daardoor bijzonder kwetsbaar zijn. Veel van deze kinderen zijn ondervoed. Een evenwichtige voeding is een noodzakelijke voorwaarde voor een goede lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van kinderen. De gezinnen proberen wel eten te voorzien, maar dat is ontoereikend in hoeveelheid en variëteit. De kinderen hebben vooral een tekort aan vitaminen en aan calorieën, onder de vorm van eiwitten.

      Tot een duurzame oplossing komen, is een langdurig proces: een verbetering van de eigen voedselproductie door het gezin en een verhoging van hun inkomen (zie bv. ons project “ecologische bijenteelt”). In de tussentijd dient ook onmiddellijke hulp te worden geboden aan de ondervoede kinderen. De voedselhulp en medische zorgen die we verlenen binnen het programma Via Lactea, dienen als noodhulp te worden beschouwd.

 

     Voor de ondervoede kinderen die we via de raadpleging hebben ontmoet, voorziet dit programma sinds 2011:

- maandelijkse medische opvolging

- schenking van voedingssupplementen

- individueel voedingsadvies

- vormingslessen over evenwichtige en gezonde voeding

 

Mayiji

Om het tekort in de voeding van deze kinderen te compenseren, gebruiken we een artisanaal bereid voedingssupplement. Het wordt in Haïti door een lokale coöperatie geproduceerd en bevat maïsmeel, pindanotenmeel, sesamzaad, een beetje zout en suiker. De Haïtiaanse initiatiefnemers noemen het ‘Mayiji’. Het is rijk aan eiwitten, vetten en vitaminen in een goed verteerbare vorm.

 

 

 

 

 

 

Door de aankoop van deze Mayiji stimuleren we ook de initiatiefkracht en plaatselijke economie van de bevolking.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carice

     Ondervoeding komt vooral voor in het Haïtiaanse dorp Carice en omstreken. Daar wordt een wisselende groep van gemiddeld 50 ondervoede kinderen opgevolgd. Onder hen zijn verschillende kinderen met ernstige ondervoeding. We werken er samen met het gezondheidscentrum Centre Timoun Byen Vini Saint-Paul (CTBV). De Haïtiaanse arts van het Guali-team biedt er wekelijks raadpleging aan in het dispensarium, ondersteund door het lokale personeel.

     

De gezondheidswerkers en verpleegkundige van het nutritioneel centrum zorgen ervoor dat de ondervoede kinderen dagelijks een melkpreparaat (gefinancierd door het centrum zelf) en Mayiji krijgen. De gezinnen die van ver komen, krijgen een voorraad mee voor een week.

 

     Door een belangrijke toename van het aantal kinderen met ernstige ondervoeding zijn we in de zomer van 2017 een noodprogramma opgestart met extra eiwitsupplementen. Dit is echter een duur en industrieel bereid preparaat en dient eerder als geneesmiddel te worden beschouwd.

In samenwerking met de lokale gezondheidswerkers van Carice willen we minstens drie maal per week een volwaardig middagmaal aanbieden aan de kinderen.  Het voorbereidende organisatorische werk is inmiddels in het eindstadium en tijdens het voorjaar van 2019 hopen we te kunnen starten.

Tijdens 2018 zijn we – op dringende vraag van onze Haïtiaanse arts - gestart met de donatie van melk aan weeskinderen onder de leeftijd van één jaar. Doordat deze zuigelingen geen borstvoeding kunnen krijgen, vervallen zij namelijk zeer snel in ernstige ondervoeding. De moedersterfte in Carice is dermate hoog, dat er tijdens 2018 reeds 13 kinderen in het programma moesten worden opgenomen.

mayiji1.jpg
mayiji2.jpg
mayiji3.jpg
mayiji4.jpg
mayiji5.jpg
mayiji6.jpg
mayiji7.jpg

VIA LACTEA

bottom of page