top of page

Gezonde Mensen in Gezonde Huizen

De uitdaging

In de grensstreek tussen Dominicaanse Republiek en Haïti, specifiek in de provincie Elias Piña, ervaren families in afgelegen bergdorpen extreme vormen van armoede. De woningen waarin ze leven zijn primitief, opgetrokken uit hout, met een zinken dak en een vloer van aangestampte aarde. De stofdeeltjes van deze aarden vloeren, de aanwezigheid van ongedierte en vochtproblemen veroorzaken gezondheidsproblemen, vooral bij kinderen.


Gepolierde cementen vloeren als oplossing

Met het project 'Gezonde mensen in gezonde huizen' had Guali als doel structurele verbeteringen aan te brengen in de leefomstandigheden van deze gezinnen. Het project beoogde het aanleggen van gepolierde cementen vloeren in de huizen, wat een essentiële bijdrage levert aan de gezondheid van de bewoners. Door middel van deze duurzame verandering kon Guali bijdragen tot de vermindering van gezondheidsproblemen in deze kwetsbare gemeenschappen.


Hoe kregen we dit voor elkaar?

De kost voor een gepolierde cementen vloer, inclusief de materialen en het transport hiervan, bedraagt ongeveer 200 euro per huis of 5 euro per m².


Ter ondersteuning van dit project ontving Guali een subsidie van 18 575,30 euro van de provincie Vlaams Brabant. Ter vergelijking: hiermee konden we bijna 100 huisjes vloeren! Wij zijn de provincie Vlaams-Brabant hiervoor ook ontzettend dankbaar.


De werken werden concreet gestart in het voorjaar van 2016. Het lokale Guali-team en de dorpelingen hebben, aangemoedigd door een enthousiaste groep Belgische vrijwilligers op inleefreis, het project uitgevoerd. Aangezien er geen elektriciteit beschikbaar is in de dorpen, was dit een arbeidsintensief project een goede coördinatie vereiste. Niet alleen moesten de benodigde materialen ter plaatse beschikbaar zijn, maar ook heldere communicatie met de dorpsbewoners was nodig om efficiënt en doelgericht te werk te gaan.

bottom of page