top of page

Fonds Viktor

Fonds Viktor draagt bij tot de toegang en de kosten voor cruciale medische zorg.

Fonds Viktor

Het 'Fonds Viktor' is opgericht om financiële steun te verzamelen voor patiëntjes die een specifieke medische interventie nodig hebben. Dit gaat vaak gepaard met moeilijkheden zoals noodzakelijke verplaatsingen. Lieve De Somer, oma van de overleden Viktor, is de grote bezieler achter dit fonds en de belangrijkste fondsenwerver.


Het fonds vergroot de impact van Guali en opent deuren naar meer gespecialiseerde medische hulp. Hoewel we met onze mobiele pediatrische raadplegingen en gezondheidswerkers eerstelijns- en tweedelijnsgezondheidszorg bieden, vereisen ernstig zieke patiëntjes vaak doorverwijzing naar gespecialiseerde ziekenhuizen, die meestal alleen in grote steden te vinden zijn. Voor arme plattelandsbewoners vormt dit een aanzienlijke hindernis.


Bovendien is de gezondheidszorg er complex en gefragmenteerd. Een specialist stelt diagnoses en schrijft voorschriften voor, maar de uitvoering van aanvullende procedures zoals bloedafname, infuusvoorziening of bloedtransfusies vergt vaak een doolhof van zoektochten naar verschillende faciliteiten. Bijvoorbeeld, als de specialist een bloedanalyse voorschrijft, moet de patiënt zelf op zoek naar een privécentrum voor de bloedafname en de analyse. Wie een infuus nodig heeft, moet zelf, nog voor de ziekenhuisopname, in de stad op zoek naar een apotheek waar dat infuus te koop is. Als je een bloedtransfusie nodig hebt, moet je op zoek naar een donor. Dat is wel heel veel doe-het-zelven. Voor mensen die de stad niet kennen, geen geld hebben, en soms de taal niet spreken… is dit een bijna onmogelijke opdracht. Het Fonds Viktor maakt het mogelijk voor het Guali team om deze patiëntjes te begeleiden in deze zoektocht naar diagnose en behandeling, en de kosten hiervoor te dragen.

Het Fonds Viktor speelt ook een grote rol om ervoor te zorgen dat de patiëntjes toegang hebben tot ziekenhuizen. Haïtiaanse mensen zonder papieren raken op eigen houtje nooit voorbij de vele militaire controleposten langsheen de weg. Maar de Guali-ambulance-jeep, met daarin ook een begeleidende arts, geniet van vrije doorgang. Ook in het ziekenhuis zorgt het Guali-team ervoor dat de zorg en aandacht wordt gegeven waar elk ziek kind recht op heeft.

 

Dankzij het Fonds Viktor kunnen we de kosten dragen van deze arbeidsintensieve begeleiding en zo de toegankelijkheid tot cruciale medische zorg verbeteren.

Galerij

bottom of page