Via Lactea
Een voedingsprogramma voor ondervoede kinderen.
De uitdaging
Guali zet zich in voor Dominicaanse en Haïtiaanse kinderen uit gezinnen die in grote armoede leven en/of op afgelegen plekken wonen, waardoor ze bijzonder kwetsbaar zijn. Veel van deze kinderen kampen met ondervoeding, wat een belemmering vormt voor een optimale fysieke en mentale ontwikkeling. Hoewel gezinnen hun best doen om voedsel te voorzien, is dit vaak ontoereikend in zowel hoeveelheid als variëteit. Een gebrek aan vitaminen en calorieën, met name in de vorm van eiwitten, is kenmerkend bij deze kinderen.
Het streven naar een duurzame oplossing is een langdurig proces, waarbij de focus ligt op het verbeteren van de eigen voedselproductie door gezinnen en het verhogen van hun inkomen (bijvoorbeeld via ons 'Ecologisch bijenteelt' project). Tegelijkertijd is directe hulp noodzakelijk voor de ondervoede kinderen. De voedselhulp en medische zorg die we bieden binnen het Via Lactea-programma worden beschouwd als noodhulp.
Voor de ondervoede kinderen die we via de raadpleging hebben ontmoet, voorziet dit programma sinds 2011 in:
maandelijkse medische opvolging
schenking van voedingssupplementen
individueel voedingsadvies
educatieve lessen over evenwichtige en gezonde voeding
Mayiji
Om het tekort in de voeding van deze kinderen te compenseren, gebruiken we een artisanaal bereid voedingssupplement genaamd 'Mayiji'. Dit supplement wordt geproduceerd door een lokale coöperatie geproduceerd en bevat ingrediënten zoals maïsmeel, pindanotenmeel, sesamzaad, een vleugje zout en suiker. Het is rijk aan eiwitten, vetten en vitaminen in een goed verteerbare vorm.
Door de aankoop van Mayiji stimuleren we ook de initiatiefkracht en plaatselijke economie van de bevolking.
Carice
Ondervoeding komt vooral voor in het Haïtiaanse dorp Carice en omstreken. Daar wordt een wisselende groep van gemiddeld 50 ondervoede kinderen opgevolgd. Onder hen bevinden zich kinderen met ernstige ondervoeding. In samenwerking met het gezondheidscentrum Centre Timoun Byen Vini Saint-Paul (CTBV) werken we aan dit probleem. De Haïtiaanse arts van het Guali-team biedt er wekelijks raadpleging aan in het dispensarium, met ondersteuning van het lokale personeel.
De gezondheidswerkers en verpleegkundige van het nutritioneel centrum zorgen ervoor dat de ondervoede kinderen dagelijks een melkpreparaat (gefinancierd door het centrum zelf) en Mayiji krijgen. Voor gezinnen die van ver komen, wordt een weekvoorraad verstrekt.
Door een belangrijke toename van het aantal kinderen met ernstige ondervoeding zijn we in de zomer van 2017 een noodprogramma opgestart met extra eiwitsupplementen. Dit is echter een duur en industrieel bereid preparaat en dient eerder als geneesmiddel te worden beschouwd.
In samenwerking met de lokale gezondheidswerkers van Carice willen we minstens drie maal per week een volwaardig middagmaal aanbieden aan de kinderen. Het voorbereidende organisatorische werk is inmiddels in het eindstadium en tijdens het voorjaar van 2019 hopen we te kunnen starten.
Tijdens 2018 zijn we – op dringende vraag van onze Haïtiaanse arts - gestart met de donatie van melk aan weeskinderen onder de leeftijd van één jaar. Doordat deze zuigelingen geen borstvoeding kunnen krijgen, vervallen zij namelijk zeer snel in ernstige ondervoeding. De moedersterfte in Carice is dermate hoog, dat er tijdens 2018 reeds 13 kinderen in het programma moesten worden opgenomen.