top of page

Agro-ecologische Landbouw

Project ter promotie van de agro-ecologische landbouw ter bescherming van het hoge stroomgebied van de Río Artibonito in de Dominicaans-Haïtiaanse grensstreek.

Dit project werd mogelijk gemaakt mede dankzij de steun van de Provincie Vlaams Brabant en de AFAS Foundation.


De uitdaging

De boeren in het hoge stroomgebied van de Río Artibonito, aan de grens tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti, worden steeds vaker geconfronteerd met slechte oogsten. Hun belangrijkste teelt is de bonenteelt, die gebaseerd is op het model van de zwerflandbouw. Hierbij worden grote stukken terrein kaalgekapt en afgebrand. Bovendien wordt gebruik gemaakt van herbiciden om op deze grote oppervlakten terrein het onkruid te lijf te gaan. Men beschikt niet over landbouwmachines waardoor handenarbeid - met machete en schoffel - het enige alternatief is om de grond te bewerken.

Deze uitputtende landbouwpraktijken hebben geleid tot een ernstige erosie van de bodem, vervuiling van het water, en een sterke vermindering van de insectenpopulatie. De dorpelingen zelf leven in extreme armoede.


De oplossing: agro-ecologische landbouw

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, werken wij samen met de boeren aan een geïntegreerde benadering van duurzame landbouw, waarin ecologische bijenteelt en koffieteelt worden gecombineerd. Dit agro-ecologische project richt zich op het herstellen van de bodem, natuurbehoud en -herstel, het verbeteren van de levensomstandigheden van de dorpsgemeenschap en het bevorderen van lokale biodiversiteit.


Ecologische bijenteelt:

Op zoek naar alternatieven en oplossingen, besloten we dat bijenteelt een eerste stap is. Bijenteelt helpt niet alleen om het inkomen van gezinnen te verhogen, maar draagt ook bij aan het herstel van de bodem en het vergroten van de biodiversiteit. Het is hierbij niet de bedoeling dat alle boeren imkers worden en van de honingteelt leven. Wel streven we er naar dat het model van ecologische bijenteelt, met alle elementen die het omvat, uiteindelijk bijdraagt aan het lokale ecosysteem en leidt tot betere leefomstandigheden voor de dorpsgemeenschap.


Schaduwrijke Koffieteelt:

Naast bijenteelt stimuleren we boslandbouw door de aanplant van koffieplantjes in de schaduw van bananen- en avocadobomen. Dit systeem helpt de bodem te beschermen, verhoogt de CO2-opname, en biedt boeren een stabiel inkomen. De bananen- en avocadobomen zorgen voor natuurlijke schaduw en een vruchtbare bodem, wat de kwaliteit van de koffie verbetert en de leefomgeving gezonder maakt voor de boeren en hun families. Deze boslandbouw draagt bij aan de herbebossing van het gebied, en per hectare koffieplantage kan tot wel 100 ton CO2 uit de lucht worden opgenomen.


Impact

De agro-ecologische landbouw levert al belangrijke voordelen op voor de gemeenschap en het milieu. Gezinnen hebben een stabieler inkomen, de bodem is minder erosiegevoelig, water is schoner, en er zijn opnieuw meer insecten. Dit maakt het mogelijk voor kinderen om op te groeien in een gezondere omgeving. Guali is vastbesloten om de agro-ecologische landbouw verder te blijven ontwikkelen. Wij hopen ook dat de koffie- en bijenteelt een voorbeeld kan zijn voor andere dorpen in de regio. Guali gelooft dat de we een bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere toekomst voor de mensen en de natuur in het hoge stroomgebied van de Río Artibonito.


Help mee!

Wil je helpen om de agro-ecologische landbouw verder te ontwikkelen? Je kunt ons steunen door te doneren via onze website of door deel te nemen aan een cursus over duurzame landbouwpraktijken. Samen kunnen we het verschil maken voor de toekomst van Río Artibonito en de gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn.

bottom of page