top of page

Het ‘Fonds Viktor’ werd in het leven geroepen om geld te verzamelen om patiëntjes te helpen die een bijzondere medische interventie nodig hebben. Daarvoor zijn er meestal verplaatsingen nodig – niet evident. Lieve De Somer, oma van de overleden Viktor, is hier de grote bezieler en fondsenwerver.

Het Fonds Viktor geeft Guali meer slagkracht: het opent deuren naar meer gespecialiseerde medische hulp. Met de mobiele pediatrische raadplegingen en de gezondheidswerkers zorgen we voor eerste- en tweedelijnsgezondheidszorg. Maar patiëntjes die ernstige aandoeningen hebben, moeten we doorverwijzen. En zulke gespecialiseerde ziekenhuizen vind je enkel in de grote steden. Voor arme mensen van het platteland is dat een enorme hindernis.

Bovendien is de gezondheidszorg er ook heel complex en gefragmenteerd georganiseerd. Een specialist kan je onderzoeken en stelt dan voorschriften op. Als hij een bloedanalyse voorschrijft, moet de patiënt op zoek naar een privécentrum voor de bloedafname en de analyse. Wie een infuus nodig heeft, moet nog voor de ziekenhuisopname in de stad op zoek naar een apotheek waar dat infuus nog te koop is. Als je een bloedtransfusie nodig hebt, moet je op zoek naar een donor. Dat is wel heel veel doe-het-zelven. Voor mensen die de stad niet kennen, geen geld hebben, de taal soms niet spreken… is dat een bijna onmogelijke opdracht. Dankzij het Fonds Viktor kunnen mensen uit ons team deze patiëntjes begeleiden en helpen bij de zoektocht die moet leiden tot een verdere diagnose en behandeling. Guali draagt ook de kosten die hieraan verbonden zijn.

Het Fonds Viktor helpt ook om ervoor te zorgen dat de patiëntjes tot in het ziekenhuis geraken. Haïtiaanse mensen, zonder papieren, raken op eigen houtje nooit voorbij de vele militaire controleposten langsheen de weg. Maar de Guali-ambulance-jeep, met daarin ook een begeleidende arts, krijgt vrije doorgang. Ook in het ziekenhuis dwingen mensen uit de Guali-werkploeg de zorg en aandacht af waar ieder ziek kind recht op heeft.

 

 

Dankzij Fonds Viktor kunnen we deze arbeidsintensieve begeleiding bekostigen.

FONDS VIKTOR

bottom of page